23 Şubat 2015 Pazartesi

Robinson CRUSOE - Daniel DEFOE - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Kahramanımız Robinson CRUSOE;

çok genç bir yaşta, babasının yerleşik bir iş tutması yönündeki tüm ısrarlarına karşın içindeki deniz tutkusuna dayanamaz ve Hull'den (İngiltere) Londra'ya giden bir gemiye atar kendini.


Babasının "sürüden ayrılanı kurt kapar" tarzı vecizlerini doğrular şekilde ilk denizcilik macerası beklediği gibi gerçekleşmez. Buna karşın geri dönme fikrinden çabuk sıyrılır ve kendini Gine'ye giden bir geminin içinde bulur. Denizden yana şansı pek az olan Robinson bu seferde Türk(!) korsanların elinde tutsak olur.




Yaşadığı sıkıntılar karşısında zeki, sabırlı ve cesur çözümler üretmesi onun en büyük silahıdır. Bu silah Brezilya'ya giderek bir çiftlik sahibi olmasının yolunur açar. Denize olan tutkusu ve de tamahkarlığı ise Robinson'un zayıf noktasıdır. Tamahkarlığı, ölümden dönerek ıssız bir adaya düşmesinin yegane sebebidir.

Issız adadaki yaşam mücadelesi, iktisadlı yaşamı, romanın ikincil karakteri olan Cuma ile karşılaşması ve adadan ...

Romanı elime aldığımda bu kadar hızlı sürede okuyabileceğimi tahmin etmemiştim. Hasan Ali YÜCEL klasikler dizisinin eserlerinden olan Robinson CRUSOE'da kendinizi bir anda ıssız bir adada bulup kendi survivor'nızı yaşayacaksınız.

Cuma'nın saf, temiz, açık sözlü ve komik halleri sizi gülme krizine sokabilir demedi demeyin.

Okuyucuya not: Eğer müsrif, her şeyden şikayet eden, tembel, elindekinin kıymetini bilmeyen biri varsa hayatınızda veya bu kişi sizseniz; bu kötü alışkanlıklarından vazgeçme eğilimi de yoksa bu kitabı ona veya kendinize hediye edin. Bence değişme ihtimali var, denemekten zarar gelmez.

Daniel Defoe

1659 yılında Londra’da doğan Daniel Defoe 1731 Yılında Londra’da hayatını kaybetmiştir.



Gömen bir ailenin çocuğu olarak doğan Defoe, çeşitli işler yapsa da en son gazeteciliğe demir attı. Siyasete ilgi duydu ancak keskin dili nedeniyle birçok kez hapis cezasına çarptırıldı. Yazarın “Hakikati bulan, başkaları farklı düşünüyorlar diye, onu haykırmaktan çekiniyorsa, hem budala, hem alçaktır. Bir adamın, benden başka herkes aldanıyor demesi güç şüphesiz, ama sahiden herkes aldanıyorsa o ne yapsın?” sözü ile düşüncelerini açıklamıştır.

Yazarın başlıca eserleri

·         Robinson Crusoe
·         Veba Yılı Günlüğü
·         Albay Jacque

·         Bir Sipahinin Anıları




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder