18 Mart 2015 Çarşamba

Gulliver’in Gezileri - Jonathan Swift

Gulliver’in Gezileri Jonathan Swift tarafından yazılmıştır. Eser dünya klasikleri arasına girmiştir. Eser ayrıca MEB 100 temel eser listesindedir.
Gulliver’in Gezileri her ne kadar çocuk kitabı gibi görünse de içerisinde ütopik bir olay üzerinden insan eleştirisi mevcuttur. Kahramanımız Lemuel Gulliver doktorluk eğitimi almıştır. Ancak içindeki yeni yerler görme isteği o kadar büyüktür ki gemi yolculuğuna çıkar. Geçirdiği bir kaza sonucu bir adaya çıkar ve bu ada küçük insanların yaşadığı diyardır. Burada kendisi o kadar büyük kalmıştır ki ada sakinlerini eline alabilmektedir. Ada sakinleri başta çok yadırgasalar da kendisine alışmışlardır. Ancak burada da insanların bencil, çıkarcı, zalim yanlarına şahit olmuştur. Adada yaşadığı tecrübelerden sonra bir şekilde kaçmayı başarabilmiş zorda olsa İngiltere’deki evine dönebilmiştir.

İçindeki yeni yerler görme isteğine bir türlü engel olamayan Gulliver yeniden yolculuğa çıkar ve burada da devler ülkesinde bulur kendisini. Daha önce küçük insanlar ülkesinde olduğunun aksine şimdi kendisi küçüktür. Çiftçi olan büyük bir insanın eline düşer ki gerçekten dev çiftçinin eline sığacak kadar küçüktür. Dev çiftçi onu para karşılığı insanlara göstermeye başlar. Çiftçinin kızı Gulliver’in arkadaşı olur. Çiftçi Gulliver’i bir gün kraliçeye gösterir ve onu Kraliçeye satar. Gulliver burada sarayın maskotu ve oyuncağı olur. Burada başından birbirinden ilginç bir olay geçer. Sonuç yine aynıdır yine insanların bencil, zalim ve çıkarcı yanlarına şahit olur. Sonunda bir yolunu bulup, İngiltere’ye dönmeyi başarır.

Eserde insanların iki farklı ruh hali ortaya konmuştur. Bu farklı iki halde de insanların temel iyi ve özellikle kötü ortak yanlarını masalsı bir şekilde incelemiştir. İçinde ki macera ve merak onu yıldırmamış bilakis olayların içerisine çekmiştir.

Jonathan Swift

30 Kasım 1667'de İrlanda'nın başkenti Dublin'de doğdu. 1689'da Trinity College'ı bitirdi ve İngiltere'ye gitti. Siyasetçi ve yazar Sir William Temple'in sekreteri oldu. Oxford Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. Siyaset, din ve edebiyat alanlarında etkili oldu.  1726 yılında tamamladığı 'Gulliver'in Gezileri' ile de tüm zamanlara yayılan bir ün kazandı. Jonathan Swift, 19 Ekim 1745'de İrlanda'da öldü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder