20 Mart 2015 Cuma

Monte Kristo Kontu – Alexandre Dumas

Monte Kristo Kontu’nda dil çok akıcıdır. Ne zaman başlayıp bitirdiğinizi anlayamazsınız.

Edmond Dantes bir gemide yardımcı kaptandır. Kaptanın bir yolculuk sıranda ölmesi üzerine kaptanlık görevini devir alır. Kaptanın ölmeden önce ki son isteğini yerine getirir ancak bu son istek Dantes’in başına umulmadık işler açar. Dantes’i istemeyen gemi müdürü ve kuzeni birlik olarak bir plan kurarlar. Bu ikili Dantes’in nişanlısı Mercedes’le evlenecekleri gece Napolyon’un ajanı olduğu gerekçesiyle (kaptanın son isteğinde Napolyona gizli bir mektup taşıdığı gerekçesiyle) tutuklanmasını neden olurlar.


Büyük suçlamayla karşı karşıya kalan Dantes duruşmaya bile çıkamadan If Şatosu’ndaki hapishaneye atılır. Burada önce ümitsizliğe düşer ancak daha sonra  Abbe Farya ile tanışır. Bilge Abbe kendisine ümidi tekrar aşılar ve çok kötü olan hapishane koşullarında hayata dair bildiği her şeyi ona anlatır. Abbe Farya’nın kimseyi inandıramadığı gizli bir hazinesi vardır ve hazinenin yerini Dantes’e özgür kalırsa alması için anlatır. Abbe Farya hapishanede ölür Dantes bir şekilde Farya’nın cenazesi yerine geçer. Cenazeyi kayalıklardan denize atarlar ve Dantes hapishaneden kurtulur. Dantes Abba Farya’nın hazinesini bulur ve kendisine yapılan haksızlıkların intikamını almak için Monte Kristo Kontu adıyla geri döner. 

Kendisini hapse attıranlar önemli mevkilere gelmiş ve nüfus elde etmişlerir. Monte Kristo Kontu onlarla yakın ilişkiler kurar ancak onlar Dantes’i tanıyamazlar. Dantes tüm düşmanlarından birer birer intikamını alır.


Bir mektup bırakarak ortadan kaybolur...

Alexandre Dumas

1802 Yılında Fransa’da doğmuş, 1870 yılında Fransa’da yaşamını yitirmiştir. Ününü macera romanlarıyla kazanmıştır. Eserleri arasında Monte Kristo Kontu, Üç Silahşörler, Yirmi Yıl Sonra ve Demir Maskeli Adam yer almaktadır. Ünlü Fransız yazarın eserleri 100 dile çevrilmiştir. Romanları birçok film ve diziye uyarlanmıştır.




Hayatının sonuna doğru Dumas'la tanışan İngiliz tiyatro yazarı Watts Phillips onun hakkında "Dünyanın en cömert ve en büyük kalpli insanı. Aynı zamanda da yeryüzündeki en eğlenceli ve bencil kişi. Lisanı bir yel değirmeni gibiydi, bir kez harekete geçti mi ne zaman duracağını bilemezdiniz, özellikle de tema kendisiyse" demiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder