18 Mart 2015 Çarşamba

Hayvan Çiftliği - George Orwell - Can Yayınları - Çeviri Celal Üster

Hayvan Çiftliği; fabl tarzında yazılan siyasi hiciv romanıdır. 1945’de kaleme alınması romandaki karakterlerin o dönemin siyasi aktörleri ile eşleştirilmesini beraberinde getirmiştir. Bugün birçok eleştirmen, entelektüel kişi romandaki ana karakter Napolyon’u Stalin ile özdeşleştirmektedir.



Manor Çiftliği’nde yaşayan hayvanlarının acıklı hikâyesi anlatılmaktadır Hayvan Çiftliği’nde. Hayvan Çiftliği’nde olaylar zalim çiftlik sahiplerine karşı hayvanların ayaklanması ve çiftliğin yönetimini ele geçirmesi ile başlar. Kaybettiği çiftliğini tekrar ele geçirmeye çalışan Bay Jones’a karşı hayvanlar domuzların idaresinde cesurca çarpışırlar. Bay Jones çiftliğini geri almak için birkaç deneme daha yaptıysa da mağlubiyeti kabul etmek zorunda kalır. Çiftlikteki hayvanlar yönetimi ele geçirmeleri ile birlikte bir anayasa oluşturarak görev paylaşımı yaparlar. O kadar verimli çalışırlar ki üretimleri oldukça artar. Hatta bir değirmen inşa etmeyi bile başarırlar.

Ancak yeni düzen kendisine sınıflar oluşturmakta gecikmez. Yönetim kademesinde bulunan domuzlar giderek diğer hayvanlardan ayrılarak iktidar, hırs ve entrikaların başrol oyuncusu olurlar. İnsanların terk ettikleri evlerde yaşamaya başlamış ve giderek yönetimi ele geçirdikleri insanlara benzemişlerdir. En sonunda bir zamanlar mustarip olarak kovdukları insanlara dönüşmüşler ve düzen eski halini tekrar almıştır. Bu noktaya gelirken koyunlarında her fırsatta desteği almışlardır. Koyunların bu tavrı diğer hayvanları şaşkınlık içerisinde bırakmıştır. Koyunlar…


Şiddetler okunacak kitaplar listenize almanızı önerdiğimiz Hayvan Çiftliği bir masal edasıyla yazılmış olsa da her toplum ve her çağda yaşanabilecek bir ironiyi işlemiştir. 


George Orwell


Hayvan Çiftliği’nin yazarı George Orwell 25 Haziran 1903’te Bihar, Hindistan’da doğmuş, 21 Ocak 1950 yılında hayata veda etmiştir. Eton kolejinde burslu olarak okuyan Orwell eserlerinde ele aldığı konulara etkisi olduğu düşünülen olayları yaşadığı Burma’da polis olarak görev yapmıştır. Burada acımasız uygulamalara şahit olmuştur. Fransa’da da bulunmuş ve çeşitli mesleklerde çalışmıştır. Bu zamanlarda yakalandığı tüberküloz hastalığı üne kavuştuktan sonrada tekrarlamış geçirdiği başarısız ameliyat sonrasında hayata gözlerini yummuştur. Bilinen en ünlü eserleri arasında; Hayvan Çiftliği, 1984, Paris ve Londra'da Beş Parasızdır yer almaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder