11 Mart 2015 Çarşamba

Aşk - Elif ŞAFAK - Doğan Kitap

Elif Şafak... 

Belkide okuyucu kitlesi en çok bu kitabını duymuştur. Pembe ve değişik kitap kapağının bu duruma etkisi özellikle romantik okuyucu kitlesi üzerinde fazladır. Tabi ki bunların yanına pek alışık olmadığımız kurgusu ve farklı tarih - mekan gezintilerinin kitabın şöhretine katkısını görmezlikten gelemeyiz.



Bu kitabı okurken aslında iki kitabı birden okuyor gibi olursunuz. Başlarda arasında pek alaka kuramayacağınız Ella ile Şems ve Mevlana bölümleri kitabın sonuna doğru çok değişik bir şekilde birleşiyorlar. Bölümler arası geçiş ölçülü bir bölümden sıkılmadan diğerine geçiyorsunuz. Bir tarafta Ella’nın hayatındaki gelgitler, sıkıntılar ve içine düştüğü buhrana ve bunu aşma çabasına, bir tarafta ise Mevlana Hazretlerinin Şems ile olan değişimi. Bu gerçek anlamda bir değişim sadece Mevlana hazretlerinin değil Şemsin ışığının dokunduğu herkesin değişimi.

Başka bir insan oluşu içindeki gerçek kendini buluşunun hikayesi. 

Şems ve Mevlana olur da tasavvuf olmaz mı? Elbet olur. Kitapta birçok yerde tasavvuf konusuna değiniliyor, vurgu yapılıyor. Elif Şafak'ın kaleminden Ella ve Aziz arasındaki ilişkiyi tasavvuf çerçevesinde okuyoruz. Ne ilişki ama? Üç çocuk annesi evli bir bayan ve tasavvufa kendini adayan Aziz.

Tasavvuf zor zanaat, anlamak, doğru öğrenmek gerek...  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder